Ένα ταξιδάκι σε γνώριμα και μη λημέρια...

Η φωτογραφία μου
Μια ονειροπόλα, που ταξιδεύει (κυρίως κατά πλάτος της Ελλάδας,και για την ώρα), διαβάζει, μελετά και αγαπά...

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2008

Loreena McKennitt


Loreena McKennitt

Βιογραφικά στοιχεία:
Καναδή τραγουδίστρια, γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου του 1957 στο Morden του Manitoba. Έχει Ιρλανδική και Σκωτική καταγωγή.
Μετακομίζει στο Stratford του Ontario εν έτει 1981, ό,που και ζει μέχρι σήμερα.
Το 2004 η Adrienne Clarkson, κυβερνήτης του Καναδά, την χρίει μέλος της Order of Canada, δίνοντας της τη μεγαλύτερη τιμή που μπορεί να λάβει Καναδός.
Το 2005 εμπλέκεται σε μια δικαστική διαμάχη με την παλιά φίλη και υπάλληλό της Niema Ash. Η McKennitt ισχυριζόταν ότι το βιβλίο της πρώην υπαλλήλου της περιείχε πληροφορίες προσωπικές, τις οποίες η Ash δεν είχε δικαίωμα να δημοσιοποιήσει. Η απόφαση που εκδόθηκε από το συμβούλιο των Λόρδων το 2007 δικαίωνε τη McKennitt.


Η καλλιτέχνις Loreena:

Ως αληθινή καλλιτέχνις, συνθέτει, ερμηνεύει, παίζει πιάνο και άρπα. Διαπρέπει στο είδος του New Age, με θεματολογία εμπνευσμένη κυρίως από Μέση Ανατολή και Κέλτες.
Το πρώτο της album έφερε τον τίτλο Elemental και κυκλοφόρησε το 1985. Τράβηξε το παγκόσμιο ενδιαφέρον, έχοντας ως αποτέλεσμα την κυκλοφορία προσωπικών albums της McKennitt ( στα αναφερόμενα περιλαμβάνονται τα: To drive the cold winter way [1987], Parallel dreams [1989], The visit [1991], The mirror and the mask [1994], A winter garden [1995] & The book of secrets [ 1997]). Το single album που εξέδωσε το 1997 με τον τίτλο The mummers' dance γνώρισε μεγάλη επιτυχία, καθώς ακουγόταν ακόμη και στη Βόρειο Αμερική την άνοιξη του ίδιου έτους.
Η μουσική της γίνεται περισσότερο γνωστή με την περιοδία που πραγματοποίησε το 1993 με τον Mike Oldfield. Εν έτει 1995, συμμετέχει στην ταινία Highlander 3, με μια δική της εκδοχή του ιρλανδικού τραγουδιού Bonny Portmore. Στο πέρασμα του χρόνου, η μουσική της ακούστηκε σε ταινίες όπως οι Soldier, The mists of Avalon, Jade, καθώς επίσης και στην τηλεοπτική σειρά Roar.
Το 1998, ο μνηστήρας της McKennitt, Ronald Rees, πνίγεται σε ατύχημα, μαζί με άλλους δυο κοντινούς της ανθρώπους. Βαθιά επηρεασμένη από το γεγονός, ιδρύει την ίδια χρονιά το Cook-Rees Memorial Fund, ενώ παράλληλα θέτει σε κυκλοφορία ένα album από τις συναυλίες της σε Toronto και Παρίσι. Ta έσοδα από τις πωλήσεις του album δίνονται στο ίδρυμα. Έπειτα και μέχρι το 2006 δεν κυκλοφορεί κανένα album και εμφανίζεται σπάνια.
Το Νοέμβριο του 2006, μετά από 9 χρόνια αποχής από τη μουσική σκηνή, κυκλοφορεί το πρώτο πλήρες studio album της με τίτλο An Ancient Muse.Όλη της η δουλειά φέρει τον τίτλο της δικής της εταιρείας, Quinlan Road.

Η μουσική της:
Η δουλειά της Loreena έχει κατηγοριοποιηθεί ως World/ New Age/ Celtic. Ωστόσο φέρει χαρακτηριστικά από τη μουσική από όλον τον κόσμο και σε ορισμένα καταστήματα τοποθετείται ανάμεσα σε folk albums.
Πριν να ξεκινήσει οποιαδήποτε δημιουργία, η καλλιτέχνις αφιερώνει μεγάλο χρονικό διάστημα στην έρευνα του αντικειμένου. Έτσι σιγά σιγά δημιουργείται η μορφή που θα έχει το κάθε της album. Ως παράδειγμα, αναφέρεται ότι πριν τη δημιουργία των Parallel Dreams & Elemental, η McKennitt ταξίδεψε για να εμπνευστεί από την ιστορία της Ιρλανδικής Χερσονήσου. Το The mask and the mirror, ήταν αποτέλεσμα της μελέτης της στη Γαλικία, μια κέλτικη όψη της Ισπανίας με ρίζες αραβικές.
Το τελευταίο της album είναι αποτέλεσμα της εμπειρίας που απέκτησε "ακολουθώντας το δρόμο του μεταξιού".
Συχνά παρομοιάζεται με την Enya, μια ακόμη αξιόλογη New Age ερμηνεύτρια, ωστόσο η McKennitt συνδέεται πιο άμεσα με την παράδοση και τις κλασικές ερμηνείες, χρησιμοποιώντας λυρικά κείμενα στους στίχους της, όπως στο The Lady Sharlott (εμπνευσμένο από τον Lord Tennyson), το Prospero's Speech (με αφορμή την τελευταία πράξη στην Τρικυμία του Shakespeare), το Lullaby από τον William Blake, το Snow από τον Archibald Lampman και τα Stolen Child και Highwayman από τον Alfred Noyes.


Η δισκογραφία της:


Albums:



Μικρής διάρκειας ηχογραφήσεις:
  • A winter garden: Five songs for the seasons (1995)
  • Live in San Francisco (1995)
  • Words and Music (1997)
Singles:
  • The lady Sharlott (1991)
  • All souls night(1991)
  • The bonny swans (1995)
  • The mummers' dance (1997)
  • Marco Polo (1998)
  • Caravanserai (2006)
Videos:
  • The mummers' dance (1997)
  • The bonny swans
  • Loreena McKennitt: Nights from the Alhambra (2007, live)



1 σχόλιο:

Τάσος Ανέστης είπε...

http://lmgreekfanclub.forumgreek.com/ η greek fan club σελίδα μας!